În perioada 18-22 aprilie s-a desfășurat în Timișoara Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, clasele VII-XII. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al primăriei Municipiului Timișoara, al Mitropoliei Banatului și al Universității de Vest. La această ediție au participat un număr de 250 de elevi din toate județele țării, 44 de profesori de religie însoțitori și 25 de membrii ai Comisiei Centrale de organizare și evaluare. Susținerea probei scrise a avut loc la Școala Gimnazială Nr.30 din Timișoara, iar festivitatea de premiere în sala de concerte „Mihai Perianu” a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.
Pentru participanți, ziua de miercuri a fost o zi itinerantă ei vizitând la inițiativa și cu binecuvântarea Chiriarhului nostru câteva mănăstiri importante din Eparhie (Săraca, Partoș, Timișeni). La mănăstirea Partoș elevii participanți împreună cu dascălii lor - conduși de doamna inspector Daniela Buzatu și părintele consilier Sorin Lungoci - au fost întâmpinați de copii îmbrăcați în straie populare care le-au oferit icoane cu Sf. Iosif cel Nou și acatiste închinate acestuia. Oaspeții au vizitat apoi cele două biserici, s-au închinat la mormântul Sfântului Iosif cel Nou, au împărtăși impresii, au servit o gustare și, nu în ultimul rând, au aflat informații importante legate de istoria locului și viața Sfântului ierarh retras pentru ultimii ani ai vieții în această străveche Mănăstire. Programul a continuat la castelul din Banloc, unde profesorii și elevii au fost întâmpinați și salutați de doamna director al Școlii Gimnaziale Banloc Marinela Jurchița, iar apoi au ascultat în relatările părintelui stareț de la Partoș, Ierom. Varlaam Almăjanu și ale domnului primar al comunei, Cornel Toța, lucruri frumoase și esențiale atât despre clădire, aflată acum în proprietatea Arhiepiscopiei noastre și care demarează ample procese de restaurare, cât și despre ultimul ei proprietar, regina Elisabeta, fosta principesă a României și suverană a Greciei. Prânzul a fost servit prin organizarea primăriei și a mănăstirii în interiorul conacului, după care au urmat momente de plăcută recreere în parcul acestuia, parc în care se găsesc și specii unici de arbori și care încă păstrează în el din frumusețea trecutului.
În următoarea zi, joi 21 aprilie, oaspeții colțului nostru de țară au fost membrii Comisiei Naționale de evaluare și organizare a Olimpiadei de Religie. Aceștia au vizitat pentru început conacul din Banloc după care au descins la Mănăstirea Partoș unde, după prezentarea locului făcută de către părintele stareț, s-au închinat și s-au rugat la mormântul Sfântului , au vizitat Centrul Social „Sfântul Iosif”, precum și expoziția „minți luminate, mâini dibace” organizată cu ocazia Simpozionului interjudețean ” Sfântul Iosif cel Nou – ocrotitorul Țării Banatului” (22 aprilie) și care e găzduită în această perioadă în cadrul Centrului. Tot în această locație distinșii oaspeți au servit și masa de prânz și au primit daruri din partea Mănăstirii.
Aceste frumoase evenimente ne-au onorat și ne-au bucurat în egală măsură. Mulțumirea noastră este cu atât mai mare cu cât ele se împlinesc într-un an deosebit de important pentru eparhia și mănăstirea noastră - 2016: 360 de ani de la nașterea în Cer a Sfântului Iosif cel Nou și a 60 de ani de la canonizarea sa.