Duminică seara, 28 Mai, biserica mare a Mănăstirii a găzduit, în cadrul Zilelor Artei Sacre, concertul grupului psaltic ”Sf. Ier. Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara.
Prin cântul lor, nu doar că au înălțat inimile celor prezenți, dar au și adus în Casa Sfântului mireasma muzicii bizantine adevărate, care s-a născut din trăire duhovnicească și liturghică și care a găsit un amplu spațiu de veritabilă conservare și valorificare în Muntele Athosului, loc binecuvântat în care și Sfântul Iosif a petrecut mai bine de 60 de ani de viață. Membrii grupului psaltic au dat răspunsurile la slujba Vecerniei iar apoi au susținut un program muzical specific.
Grupul Psaltic ”Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara s-a înființat în toamna anului 2013, fiind format din studenți teologi ai facultății mai sus menționate ce sunt coordonați de către părintele Diacon Lect. Univ. Dr. Ion Alexandru Ardereanu. De la prima liturghie a sa, din 6 decembrie 2013, cântată în Catedrala ortodoxă română din Gyula (Ungaria) și până astăzi, grupul a însoțit de numeroase ori ierarhii Arhiepiscopiei Timișoarei la slujirile arhierești din întreg cuprinsul eparhiei și a susținut recitaluri de muzică bizantină la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Filarmonica Banatul (în cadrul festivalului Zilele Muzicii Sacre) precum și la alte Biserici, din oraș și nu numai.
Grupul a fost condus de părintele Diacon Lect. Univ. Dr. Ion Alexandru Ardereanu. Acesta este absolvent al Facultății de Teologie din Timișoara și al Facultății de Muzică a Universității de Vest din același oraș, specializarea: interpretare muzicală – canto. Doctor în teologie la Universitatea ”Babes-Bolyai” din Cluj Napoca. Cadru didactic al Facutlății de Muzică și Teatru și dirijor al Corului ”Theoforos” și al Corului bărbătesc al Facultății de Teologie din Timișoara. În 2015 a înființat Grupul Psaltic ”Sf. Ierarh Nicolae”.
Din programul pe care l-au abordat, amintim:
Fericit Barbatul, glas 8 de Nectarie Protopsaltul Glas 4
Anixandarele, Glas 8, de Dimitrie Suceveanu
Polieleul Glas 5
Antifonul al II – lea, Glas 7 varis, din tradiția muzicală athonită
Doxologia Mare, Glas 5, de Nectarie Protopsaltul
Evenimentul s-a încheiat în biserica veche, lângă mormântul Sf. Iosif cel Nou, prin cântarea troparului acestuia.