Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

Un moment cu totul excepțional a avut loc miercuri, 24 Mai 2017, cu începere de la orele 19, în biserica mare a Mănăstirii noastre: concertul Corului Filarmonicii Banatul din Timișoara. Evenimentul s-a înscris în programul Festivalului Zilele Arte Sacre de la Partoș. Prin măiestria cântului lor, inimile celor prezenți au fost răpite din trăirile și percepțiile imediate si ridicate sus, sus de tot, până acolo unde sufletul uman poate simți din adierea frumuseții si plinătății veșniciei. Piesele lor, astfel, au înaripat sufletele, au născut speranță și au dăruit incredibilă bucurie.

Părintele stareț, rostind în final un cuvânt de felicitare și multumire, a oferit maestrului Iosif Todea si membrilor corului o frumoasă icoană a Sf Iosif cel Nou înspre amintirea avestor clipe când cântecul lor a făcut ca acest străvechi spațiu al sfințeniei să vibreze puternic dimpreună cu inimile tuturor celor prezenti.

Corul Filarmonicii Banatul a fost înființat în anul 1951. De atunci și până în prezent desfășoară o bogată activitate artistică marcată prin numeroase concerte a capella și vocal-simfonice. El abordează în concertele sale lucrări de referință din repertoriul coral universal și românesc, unele dintre ele fiind prezentate adesea și în primă audiție. O distincție aparte în viața de concert a corului l-au avut portretele compozitorilor români: Filaret Barbu, Vasile Spătărelu, Stelian Olariu, Sabin Drăgoi, Iosif Velceanu. În decursul anilor Corul Ion Românul a desfășurat numeroase turnee în Norvegia, Belgia, Olanda, Germania. De-a lungul timpului Corul Ion Românul a fost condus de Mircea Hoinic, Diodor Nicoară iar din anul 1977 de maestrul Iosif Todea. Ca urmare a bogatei sale activități, precum și a profesionalismului său, maestrul Todea a fost distins în anul 2007 cu premiul Pro Cultura oferit de Consiliul Județean Timiș.

Repertoriul prezentat a fost următorul:

Gavriil Musicescu – Concert religios nr. 1
Gheorghe Cucu – Din Liturghia ortodoxă: Mila păcii; Sfânt; Heruvic; Pre Tine Te lăudăm
Paul Constantinescu – Cămara Ta
Popescu Brănești – Privegheați și vă rugați; Tatăl Nostru
Nicolae Lungu – Doamne Iisuse Hristoase

Foto: Dana Moica