Pelerinajul pe jos de la Mănăstirea Timișeni la cea a Partoșului a unui grup mare de credincioși, apropiați ai acestui loc sfânt ce adăpostește mormântul plin de har al celui ce ocrotește Țara Banatului, a fost una din realizările deosebite din acest an prin care s-a pus bunul început al prăznuirii hramului mănăstiresc de la Partoș prilejuit de sărbătorile ”Înălțarea Sfintei Cruci” și ”Sfântul Iosif cel Nou” - 14 și 15 septembrie.
Această inițiativă, împlinită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a ajuns la ediția a doua, și a urmărit ca prin ea să fie refăcut simbolic drumul pe care Sfântul Iosif cel Nou l-a parcurs de la Timișoara la Partoș în retragerea sa la străvechea mănăstire de aici, autentic și neîntrecut spațiu duhovnicesc în atâtea veacuri de istorie.
Călătoria aceasta, nu ușoară, a fost pentru toți nu atât un parcurs exterior, o deplasare pe o hartă geografică ce a legat pe parcursul a 45 de km localitățile Șag-Parța-Petroman-Ciacova-Ghilad-Ofsenița-Banloc și Partoș, cât un parcurs duhovnicesc, o veritabilă călătorie interioară spre fundamentele credinței, o evaluare și redimensionare a acestora, o confruntare cu sinele însuși și o strădanie de reașezare a sa în adevărata ordine a lucrurilor, în viul relației cu Dumnezeu în afara căreia însăși existența omului este văduvită de sens și de conținut. A fost un drum al primenirii interioare, al convertirii, un drum al bucuriei, al speranței și al dragostei.
Acest pelerinaj a fost, de asemenea, o jertfă de mulțumire și prinos de recunoștință aduse Sfântului ocrotitor al Banatului pentru darul prezenței și al slujirii sale în părțile noastre de țară în vremuri nu ușoare, pentru neprețuita moștenire spirituală pe care ne-a lăsat-o, pentru neobosita purtare de grijă și pentru dragostea preaplină și generoasă de care ne încredințează în fiecare zi. A fost, după cum înșiși pelerinii mărturiseau, o jertfă „de iubire pentru acest Sfânt cu inima mare cât o lume, o jertfă a neuitării, un dar născut din ființa noastră și oferit lui din drag și uimire pentru sufletul său” (Gabriela Grecu).
Pelerinii au plecat spre Partoș în zorii zilei de sâmbătă, 10 septembrie, din fața bisericii mari a Mănăstirii Timișeni după un moment de rugăciune la finalul căreia au primit binecuvântarea părintelui arhimandrit Simeon Stana exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia noastră. Ei au purtat pe tot parcursul drumului crucea procesională și icoana Sfântului Iosif. Au ajuns la Partoș după 12 ore fiind întâmpinați la ieșirea din Banloc de părintele stareț Varlaam Almăjanu care le-a citit din Sfânta Evanghelie, le-a dat spre închinare racla cu fragmente din moaștele Sfântului care se păstrează în sfânta mănăstire și a parcurs împreună cu ei ultima parte a drumului. La intrarea în localitatea care înconjoară mănăstirea ei au fost întâmpinați cu bucurie și recunoștință de către credincioșii și copiii de aici cu pâine și sare și prapori în mâini. Părintele exarh, care s-a aflat în fruntea acestora, a adresat pelerinilor un emoționant cuvânt de bun venit după care toți participanții la acest moment s-au unit într-o unică procesiune care, în intonarea troparului Sfântului și în sunetul clopotelor, a înaintat spre mănăstire, a înconjurat bisericile și s-a încheiat în fața sfântului altar unde s-a săvârșit slujba Te Deum-ului la finalul căruia părintele stareț a rostit un cuvânt de mulțumire și prețuire și a oferit tuturor participanților la pelerinaj medalii jubiliare. Cu toții au petrecut mai apoi clipe de neuitate rugăciuni la mormântul Sfântului Iosif și au servit cina oferită de obștea mănăstirii.
Cuvintele sunt neputincioase în a descrie tot ceea ce a însemnat această experiență binecuvântată. Nădăjduim că și în anii care vor veni această frumoasă și simbolică inițiativă va fi continuată și va atrage cât mai mulți participanți devenind o frumoasă lucrare care va deschide mereu șirul amplelor manifestări prilejuite de hramul vechii mănăstirii de la Partoș.