Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh este alături de Paști cea mai veche și cea mai mare sărbătoare creștină. La zece zile de la Înălțare, împlinindu-și făgăduința, Domnul trimite Sf. Duh peste Sfinții Apostoli. Astfel,  a început o epocă nouă în istoria mântuirii neamului omenesc. Astfel a luat fiinţă în chip văzut Biserica, adică Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ, flacăra Duhului Sfânt în lume. S-a împlinit în acest mod ţelul final al întrupării, al jertfei de pe cruce şi al Învierii Domnului. Cincizecimea, adică a 50-a zi de la Învierea Domnului, este ziua voită de Tatăl, făgăduită de Fiul şi împlinită de Sfântul Duh.

Este ziua deplinei revelaţii a Sfintei Treimi în lume: crearea, mântuirea şi sfinţirea. În această zi se inaugurează un nou mod de legătură între cei ce cred şi Dumnezeu, mod sau chip nevăzut de ochii noştri, dar simţit de inimă.

Marea sărbătoare a Rusaliilor a fost prăznuită cu multă bucurie și la Mănăstirea noastră. Un mare număr de credincioși veniți atât din zonă cât și din alte părți ale țării, au participat la slujbele înălțătoare ale acestei zile. Sfânta Liturghie a praznicului a fost săvârșită la altarul de vară al Mănăstirii, iar Vecernia mare a plecării genunchilor, în biserica mare.

Frumusețea unor astfel de momente binecuvântate a fost sporită prin purtarea costumelor populare de către aproape toți cei prezenți. Nădăjduim din suflet că sărbătoarea de anul acesta a Rusaliilor a însemnat pentru toți cei prezenți un prilej de înnoire sufletească.