Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

Filmul-documentar „Unde ești, Adame?” va fi difuzat la Partoș, în Duminica a 4-a din Postul Mare, 14 Aprilie 2024, de la orele 13. Proiecția filmului va avea loc la Centrul de Zi Dar din Dar - Varlaam Almăjanu din Partoș. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Filmul „Unde ești, Adame?” surprinde viața în Mănăstirea athonită Dochiariu în vremea stăreției arhim. Grigorie, fiind o producție a arhid. Alexandru Plisk, în regia lui Alexandru Zaporoschenko.

Realizatorii au așteptat timp de șase ani binecuvântarea părintelui stareț Grigorie pentru a face filmul, apoi au filmat timp de patru ani, în zece expediții făcute în Sfântul Munte.

Potrivit mărturiei regizorului filmului, „Unde ești, Adame?” nu este doar un film de promovare a vieții monahale athonite, ci are scopul de a prezenta traiul zilnic al monahilor, care își sfințesc viața în acele locuri.

Ce înseamnă titlul filmului

Părintele conferențiar Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din București a explicat titlul filmului: „Este o întrebare care a fost pusă mai întâi de Dumnezeu atunci când Adam a crezut că se poate ascunde de Dumnezeu. Starețul Grigorie face referire la una din omiliile Sf. Simeon Noul Teolog despre nevoința de căință pentru toți creștini, adică dialogul lui Adam cu Dumnezeu după cădere”.

„Partea centrală a acestei omilii este această taină a convorbirii lui Dumnezeu cu Adam, care ne privește pe fiecare dintre noi.”

„De ce a spus acestea Creatorul a toate? Negreșit, spune Sf. Simeon, vrând să-l aducă la simțire și, chemându-l la pocăință, a zis: Adame, unde ești? Uită-te la tine însuți. Înțelege-ți goliciunea. Vezi de ce ești gol și de ce slavă te-ai lipsit. Hai, cugetă! Hai, ieși de unde te-ai ascuns! De Mine crezi tu că te poți ascunde? Spune: «Am păcătuit». Vezi, iubitule, îndelunga răbdare a lui Dumnezeu…”

„Regizorul a numit în acest fel filmul pentru că este despre oamenii care nu se ascund de Dumnezeu și își dedică toată viața pentru a fi mai aproape de Dumnezeu și pentru a sta de vorbă cu El. Acești oameni nu pot trăi altfel – este dragostea care le arde în inimi pentru Dumnezeu”, a explicat și Arhid. Oleksandr Plyska, producătorul filmului.

„Este o dragoste pe care nu o poți opri în sufletul tău. Mulți dintre ei nu știau că vor deveni monahi. Și nimeni dintre dumneavoastră nu poate ști cu siguranță dacă nu cumva mâine dimineață își va dori să devină monah. Monahismul este o adeverire a existenței lui Dumnezeu.”

Documentar despre viața mănăstirii

„Aveți în fața dumneavoastră un document istoric. Aici nu a existat un scenariu sau un joc de roluri, aici este viața reală în momente surprinse de cameră”, a mai spus producătorul filmului. „Vă împărtășim evenimente la care am fost martori în persoană.”

„Eroului principal i-am făcut promisiunea că filmul nu o să fie un omagiu adus lui, filmul nu promovează Athosul, Mănăstirea Dochiariu sau Grecia. I-am promis starețului că nu vom înfrumuseța lucrurile, ci le vom arăta pe cele reale. Sfinția Sa ne-a rugat ca filmul să nu fie îmbunătățit sau schimbat.”

Realizatorii au așteptat timp de șase ani binecuvântarea Starețului Grigorie pentru a face filmul, apoi au filmat timp de patru ani, în zece expediții făcute în Sf. Munte. „Mulți ani nu ți-am dat binecuvântarea, pentru că nu am vrut ca filmul să fie despre mine”, i-a spus starețul Părintelui Arhidiacon Oleksandr Plyska.

Pentru că, la un moment dat, a existat o criză de concepție a filmului, în a treia expediție, echipa a mers la mănăstire fără niciun fel de echipament, ci doar pentru a intra în ritmul cotidian al obștii și a înțelege mai bine ce se petrece acolo.

Dialogul protagonistului cu Dumnezeu

„Și în acea expediție am decis ce să vă zicem: am înțeles că nu o să  vă zicem nimic, o să păstrăm tăcerea. Am luat hotărârea ca nimeni dintre dumneavoastră să nu cunoască gândul nostru personal, părerea noastră personală. În acest film nu există gândul nostru personal”, a explicat producătorul.

„Filmul nu are coloană sonoră, pentru că vocile eroilor noștri sunt în ele însele o muzică. Nu există o viață mai interesantă decât viața fiecăruia dintre noi. Cu siguranță nu există nicio persoană în această sală care ar dori să-și schimbe viața cu a altei persoane. Despre fiecare dintre dumneavoastră se poate filma un film, se poate picta un portret.”

Într-adevăr, nimic nu s-ar fi putut adăuga în film la dialogul permanent cu Dumnezeu al Starețului Grigorie, care își deschide inima în fața camerei de filmare, cu bune și rele.

O vizionare online în singurătate nu se compară cu o proiecție la care mai mulți se adună în numele lui Dumnezeu, a spus el.

Filmul documentar „Unde ești, Adame?” a fost lansat în 20 de țări și subtitrat în 22 de limbi și a fost selectat pentru proiecție la mai multe festivaluri de film.

Mai multe infomații despre filmul „Unde ești, Adame?” se găsesc aici.