Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

În primii ani de la restatornicirea Partoșului ca mănăstire, încercam, împreună cu părintele Varlaam, să gândim forma în care am putea actualiza și drumul străbătut de Sfântul Iosif, de la Timișoara la Partoș, imitând nevoința și exemplul de mărturisire creștină a celui mai blând și smerit între sfinții României.

De la un parcurs, ce ar fi pornit de la catedrala mitropolitană, la varianta ciclistă, apoi la un itinerariu ce s-ar fi întins pe câteva zile, s-a reținut varianta care străbate satele începând de la Mănăstirea Timișeni, din proximitatea Timișoarei, până la mai nou reînființata Mănăstire a Partoșului, apropiindu-ne astfel de parcursul urmat de bătrânul mitropolit al Banatului cu secole înainte.

Astăzi, la a șasea ediție a pelerinajului ,,Calea Sfântului Iosif", rememorăm, pe de o parte și actualizăm, pe de altă parte, memoria și mesajul unui act de nevoință și mărturisire creștine, aducându-ne aminte de mentorul și însuflețitorul acestui "drum al conștiinței", al luptei pentru trezvie și al rugăciunii. Bucuria izvorâtă din părtășie și speranță întemeiată pe solidaritate, au clădit comunitatea, au întărit legăturile și au oferit noimă demersului inițiatic și formativ.

Mesajul care vrea să ni-l ofere de fiecare dată acest pelerinaj este profund uman și creștin. Uman, în dimensiunea educațională, relațională și de solidaritate manifestate în cadrul grupului, cultivând acele valori care îl disting și afirmă pe aproapele.
Creștin, în sensul pe care ni-l descoperă Evanghelia, indicând specificul călătoriei noastre către destinația finală, Împărăția Tatălui!

Vă așteptăm și în acest an, în ajunul prăznuirii sfântului nostru smerit și blând, precum și în toți anii vieții noastre, să ne asemănăm acestuia prin toate faptele bunătății creștine, pășind din nou ca pelerini pe "Calea Sfântului Iosif"!

Programul zilei de 11 Septembrie va începe la orele 5, la Mănăstirea Timișeni (Șag), cu oficierea Sfintei Liturghii, în paraclisul de la etaj, iar plecarea va fi la ora 6, din parcarea mănăstirii.

Itinerariul: Mănăstirea Timișeni (Șag) - Șag - Parța - Petroman - Ciacova - Ghilad - Ofsenița - Banloc - Mănăstirea Partoș

P. Simeon#manastireapartos #caleasfantuluiiosif #pelerinajulpejos2021