Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

Mănăstirea Partoșului, veche vatră monahală a Țării Banatului, și-a serbat în zilele care au trecut hramul de peste an, prilejuit de sărbătorile ”Înălțarea Sfintei Cruci” și ”Sfântul Iosif cel Nou”, respectiv în zilele de 14 și 15 septembrie.
Rânduielile sfinte au debutat în seara zilei de marți, 13 Septembrie, când, cu începere de la orele 17:00, a fost săvârșită, la altarul de vară din incinta mănăstirii, în fața unei mari mulțimi de credincioși, Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți condus de părintele protopop de Deta, Ioan Prisăcean.

În continuarea acestui moment, în biserica mare a fost oficiată slujba Vecerniei Mari pentru praznicul Înălțării Sfintei Cruci de către părintele arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, părintele consilier cultural Zaharia Pereș, părintele Marius Florescu de centrul eparhial, părintele protopop de Deta, Ioan Prisăcean și alți părinți slujitori, apropiați ai mănăstirii. Toți oaspeții, slujitorii și credincioșii a luat parte mai apoi la agapa oferită cu bucurie de obștea mănăstirii atât la Sala Christiana a Centrului  Social, cât și în cadrul incintei, în spații amenajate prin bunăvoința Stației de Pompieri Deta.

Cu începere de la orele 22:00, s-a oficiat apoi până la ceasuri târzii privegherea de noapte încununată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara. În zorii zilei de 14 Septembrie, după slujba de sfințire a apei și citirea Acatistului Sfintei Cruci a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii Sfânta Liturghie a praznicului de către un frumos sobor din care au făcut parte părintele exarh Simeon Stana și părintele arhidiacon Ioan Radu, secretar eparhial, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Înaltpreasfinția sa a vorbit credincioșilor despre istoria și semnificația praznicului Înălțării Sfintei Cruci îndemnându-i pe toți credincioșii să-și poarte împreună cu Hristos propriile cruci cu curaj și încredere până la porțile raiului.

Ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, 15 Septembrie, a fost așteptată de viețuitorii Mănăstirii Partoș și de credincioșii apropiați ei cu multă emoție și nerăbdare și a adus în inimile tuturor belșug de binecuvântare și bucurie. În seara zilei de 14 Septembrie s-a oficiat în prezența unui mare număr de credincioși în biserica mare, vecernia cu litia Sfântului Iosif cel Nou, urmată de utrenia și procesiunea cu icoana sfântului împrejurul celor două biserici. Mulți credincioși au zăbovit până târziu în noapte rugându-se la mormântul Sfântului Ierarh Iosif. În dimineața zilei de 15 septembrie s-a citit Acatistul Sfântului Iosif cel Nou și apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți condus de Preacuviosul Părinte Varlaam Almăjanu, starețul mănăstirii.

Sărbătoarea a fost înfrumusețată de prezența unei mulțimi de credincioși care a participat la împlinirea celor sfinte îmbrăcați fiind în frumosul port popular. Programul zilei a fost încununat de procesiunea cu icoana și racla cu părticele din moaștele sfântului care se păstrează în Mănăstirea Partoș. Pe străzile satului și în jurul bisericilor, în sunetul clopotelor și acompaniați de cânturile Fanfarei Armatei din Timișoara, prezentă la acest eveniment, toți cei prezenți și-au manifestat bucuria participării la praznicul de peste an al sfântului ocrotitor al Banatului, Iosif cel Nou, de la a cărui mutare în veșnicie se împlinesc 360 de ani. Menționăm că la impresionanta procesiune au luat parte și reprezentanți ai pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș și ai Stației de Pompieri Deta.

La finalul programului zilei, lângă altarul de vară al mănăstirii, fanfara a încântat pe cei prezenți cu un deosebit program muzical din care nu au lipsit nici piesele tradiționale românești. Să fie și această prăznuire aniversară a Sfântului ocrotitor al Banatului un bun prilej de a ne reîntări credința, de a spori în virtute și dragoste pentru a fi cu adevărat vrednici următori ai săi peste vremi.

Foto: Dana Moica