Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

Zilele Artei Sacre de la Partoș au ajuns la a doua ediție. Așa cum a fost gândită de către organizatori, experiența acestor zile reprezintă o icoană vie a chipului în care Biserica îmbrățișează și valorifică tot ceea ce omul creează în râvna sa pentru Frumos, pentru Absolut și pentru bucuria semenilor. Duhul Sfânt atinge darul artistului devenit creator de frumos și de bucurie, conferindu-i splendoare și lumină. De aici forța de a transmite și de a înnobila a artei adevărate. La cea de a doua ediție, întâlnirea sacrului cu artele sau manifestarea sa prin intermediul acestora, se produce prin muzică corală sau instrumentală, teatru, film, fotografie, pictură sau sculptură, prin artele plastice contemporane în general, artiștii oferind semenilor o mărturie de credință, o trimitere la adevărul fundamental al întâlnirii cu Cel viu. „Zilele Artei Sacre” se constituie astfel într-o pledoarie pentru redescoperirea lui Dumnezeu și a oamenilor, a bucuriei de a trăi.

Evenimentele au debutat duminică, 14 mai, după încheierea Sfintei Liturghii, cu vernisajul expoziției de artă contemporană, „Valențe ale Sacrului” acre a avut loc la „Casa Regina Elisabeta” unde funcționează biblioteca și colecția muzeală a Mănăstirii. Această expoziție este dedicată interpretărilor actuale ale relației dintre imaginea artistică contemporană și fondul de sacralitate ce dă substanță operei de artă, cercetând profunzimea mesajului artistic. Așa cum ne-a mărturisit dl. Călin Petcana, curator al expoziției și director al Festivalului, „artistul se întoarce la reperele fundamentale ale existenței. începutul și sfârșitul. Moartea și viața, sacrificiul, căutarea și prezența transcendentului, toate sunt învăluite în lumina caldă a unui „ceva”care nu se dezvăluie încă. A unui „nespus ”care e doar intuit”. Participă la această expoziție prin lucrări fie de pictură, fie de sculptură, artiștii: Dana Constantin, Delia Corban, Sorin Drăgoi, Suzana Fântânaru, Marin Gherasim, Ion Iancuț, Remus Irimescu, Andreea Medar, Mircea Roman, Leon Vreme, Marian Zidaru. Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi, pe toată durata lunii mai.

In seara aceleiași zile, cu începere de la orele 17.00, în biserica mare a Mănăstirii a avut loc și un concert coral de excepție. El a fost susținut de către Corul Mixt „Sf. Maxim Mărturisitorul” al Facultății de Teologie din Arad condus de către Conf. Univ. dr. Mircea Buta și de către corul parohie Timișoara Viile Fabric, dirijat de părintele diacon Florin Băran. Cele două formațiuni corale au fost prezentate numeroasei asistențe de către Părintele Arhim. Simeon Stana și părintele Marius Sfercoci de la Centrul Eparhial. Piesele interpretate cu multă dăruire și profesionalism au produs multă bucurie în sufletele tuturor credincioșilor prezenți.

Între evenimentele care vor mai urma în zilele următoare amintim: recital de pian Alexandra Vizman – Haute Ecole de Musique de Lausanne, Elveția,  tabăra de fotografie Fotopoetica condusă de cunoscutul regizor Francisc Mraz, proiecția de film „Schitul Pătrunsa de sub Buila” a aceluiași regizor, Simpozoinul Național „Sf. Iosif cel Nou, ocrotitorul Țării Banatului”, ediția a doua, concertul corului „Ion Românul” al Filarmonicii Banatul, reprezentația teatrală „Drumul de întoarcere”, cu actori ai Teatrului Național, concert de muzică bizantină și recital de quartet de coarde „Ultimile cuvinte ale lui Iisus pe Cruce” de Joseph Haydn. Evenimentele au loc. în funcție de natura lor, fie în biserica mare a Mănăstirii, fie la sala Christiana a Centrului cultural și social al Mănăstirii.