Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

În fiecare an la 15 august Biserica sărbătorește mutarea Maicii Domnului la Viață, nașterea sa în Cer.

În conformitate cu Tradiția, Născătoarea de Dumnezeu a murit ca orice ființă omenească, „adormind”, așa cum indică și numele sărbătorii. Ea a murit așa cum mor toți oamenii, nu în mod „voluntar” ca Fiul ei, ci prin necesitatea naturii ei umane muritoare care este indisolubil legată de stricăciunea acestei lumi. Sfinții Apostoli au fost aduși în mod miraculos la acest eveniment și au fost cu toții prezenți, cu excepția Sfântului Toma, atunci când Maica Domnului a trecut din această viață. Apoi, ea a fost înmormântată. 

Toma a ajuns câteva zile mai târziu; dorind să o vadă încă o dată, i-a convins pe ceilalți să deschidă mormântul Maicii Domnului. Atunci apostolii au descoperit că trupul ei nu mai era în mormânt. Acest moment este pentru noi pârga (primul rod) al învierii de obște a credincioșilor, care va avea loc după a doua venire a lui Hristos.

Contemplăm cu toții în acest praznic intrarea deplină a Maicii Domnului în strălucirea slavei Fiului ei. De acolo, de Sus, ea mijlocește necontenit pentru Biserică și pentru întreaga lume.

La Mănăstirea noastră mărețul praznic, „Paștele verii” cum îi spun frații greci, a fost sărbătorit cu multă bucurie. În ajunul sărbătorii, în cadrul privegherii și în prezența unui mare număr de credincioși, s-a cântat în fața epitafului frumos împodobit Prohodul Maicii Domnului. La final a avut loc procesiunea cu epitaful în jurul bisericilor. Credincioșii au zăbăvit până târziu rugându-se și cântând frumoase pricesne Sfintei Fecioare. A doua zi, după Sf. Liturghie, a avut loc pe străzile satului procesiunea cu icoana Maicii Sfinte, procesiune care s-a încheiat la altarul de vară al mănăstirii unde credincioșii au primit binecuvântarea finală și anafura.