A fost ridicată de către comunitatea credincioșilor din Partoș cu peste 100 de ani în urmă, pe locul unor vechi grajduri și spații gospodărești aparținând domeniilor contelui Karatsonyi.
Casa, ridicată în stilul simplu al caselor țărănești din acea perioadă și totuși foarte mare pentru acel timp, a servit în decursul timpului ca și casă parohială, iar o parte din ea, pentru anumită perioadă, ca sală de clasă, aparținând școlii din localitatea Partoș. S-au mai făcut modificări în decursul timpului, dar neafectând forma ei generală.
În anul 2007 s-au înlocuit acoperișul și ferestrele. În urma redeschiderii vechii mănăstiri de la Partoș, în anul 2008, imobilul a primit o nouă destinație, devenind casă monahală. Interiorul a fost în întregime refăcut, reîmpărțit și adaptat noilor nevoi, chiar dacă pentru o durată limitată de timp, dat fiind faptul că în prezent se construiește un nou edificiu ce va adăposti trapeza mănăstirii, chiliile și unele spații administrative.
S-au amenajat astfel o bucătărie mare, câteva chilii, două băi, un mic salon de protocol, două camere de cazare pentru oaspeți, cămară.
Casa monahală are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare.