Vizionare film: UNDE ESTI, ADAME?
- Detalii
Filmul-documentar „Unde ești, Adame?” va fi difuzat la Partoș, în Duminica a 4-a din Postul Mare, 14 Aprilie 2024, de la orele 13. Proiecția filmului va avea loc la Centrul de Zi Dar din Dar - Varlaam Almăjanu din Partoș. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Filmul „Unde ești, Adame?” surprinde viața în Mănăstirea athonită Dochiariu în vremea stăreției arhim. Grigorie, fiind o producție a arhid. Alexandru Plisk, în regia lui Alexandru Zaporoschenko.
Realizatorii au așteptat timp de șase ani binecuvântarea părintelui stareț Grigorie pentru a face filmul, apoi au filmat timp de patru ani, în zece expediții făcute în Sfântul Munte.
Potrivit mărturiei regizorului filmului, „Unde ești, Adame?” nu este doar un film de promovare a vieții monahale athonite, ci are scopul de a prezenta traiul zilnic al monahilor, care își sfințesc viața în acele locuri.
Lansare de carte: Iubirea cea de toate zilele
- Detalii
Eveniment Special la Mănăstirea Partoș!
- Detalii
Eveniment Special la Mănăstirea Partoș!
Conferința: Autoportret Varlaam Almajanu - Iubirea, o lecție de viață, o poveste de suflet pentru suflet
În data de 29 Octombrie, la mănăstirea noastră a avut loc un eveniment deosebit în memoria Părintelui Varlaam Almăjanu, un om-minune care a lăsat o amprentă puternică în viața noastră și a multor oameni. Conferința, un proiect special inițiat de Liceul Tehnologic UCECOM "Spiru Haret" și finanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul Tim Cultura 2023 a fost susținută de părintele arhimandrit Longhin, viețuitor al mănăstirii noastre, care a împărtășit celor prezenți o mică parte din povestea vieții și învățăturile părintelui Varlaam.
Coordonatorul proiectului a fost doamna Marioara Pisat, căreia îi mulțumim.
Lansare de carte: Iubirea ca poruncă - O călătorie cu Padre prin Decalog
- Detalii
Pelerinajul pe jos ”Calea Sfântului Iosif” 2021
- Detalii
În primii ani de la restatornicirea Partoșului ca mănăstire, încercam, împreună cu părintele Varlaam, să gândim forma în care am putea actualiza și drumul străbătut de Sfântul Iosif, de la Timișoara la Partoș, imitând nevoința și exemplul de mărturisire creștină a celui mai blând și smerit între sfinții României.
De la un parcurs, ce ar fi pornit de la catedrala mitropolitană, la varianta ciclistă, apoi la un itinerariu ce s-ar fi întins pe câteva zile, s-a reținut varianta care străbate satele începând de la Mănăstirea Timișeni, din proximitatea Timișoarei, până la mai nou reînființata Mănăstire a Partoșului, apropiindu-ne astfel de parcursul urmat de bătrânul mitropolit al Banatului cu secole înainte.
MĂREȚIA DIN UMILINȚĂ - Gânduri de Crăciun
- Detalii
MĂREȚIA DIN UMILINȚĂ
- Gânduri de Crăciun -
"Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor… Și acesta va fi semnul: veți găsi un prunc culcat în iesle! (Luca, cap.2)
Dragii mei,
O mare veste dată printr-un semn foarte mic: un copil culcat în iesle! Aceasta e modalitatea prin care Dumnezeu intră în istoria noastră - prin umilință, prin micime. Însăși Împărăția lui Dumnezeu încolțește din ceea ce este mic, crește dintr-o sămânță mică. Domnul ni se prezintă, așadar, prin semnele cele mai mici și cele mai simple. Atât de simple, încât pot crea confuzie; atât de nesemnificative, încât pot sminti; atât de umile, încât pot provoca riscul de a fi ignorate, de a nu se ține cont de ele - un copil sărac, în scutece, culcat într-o iesle..Acesta e modul prin care El intră în viața noastră. Suntem, practic, cu toții, în fața tulburătoarei taine a umilinței Sale; nu e de ajuns doar că alege să se întrupeze din iubire, dar o și face în forma acesta atât de smerită și fragilă!
PROGRAMUL ZILELOR HRAMULUI MĂNĂSTIRII NOASTRE
- Detalii
VINERI, 13 SEPTEMBRIE, AJUNUL ÎNĂLȚĂRII SF. CRUCI
- orele 5:30, la Mănăstirea Timișeni Șag, Sfânta Liturghie, binecuvântarea de călătorie și începutul pelerinajul pe jos către Mănăstirea Partoș. Sosirea, în - jurul orelor 18.00;
- orele 17:00, Taina Sfântului Maslu;
- orele 19:00, Vecernia Mare cu Litie cu participarea Părintelui Mitropolit Ioan urmată de cuvântul de învățătură al Înaltpresfinției sale adresat pelerinilor;
- orele 21:00, Utrenia cu Ceasul 1;
Pelerinajul pe jos - 2019
- Detalii
Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2019, va avea loc tradiționalul Pelerinaj pe jos de la Mănăstirea Timișeni (Șag) la Mănăstirea Partoș. Acest pelerinaj reiterează, în mod simbolic, drumul pe care l-a parcurs, după retragere, Sfântul Mitropolit Iosif în anul 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului și reprezintă totodată începutul evenimentelor din acest an dedicate hramului mănăstirii.
Programul este următorul:
- orele 05:30: Sf. Liturghie (săvârșită în biserica mică a Mănăstirii Timișeni-Șag de către părintele Ierom. Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș);
- orele 06:30: binecuvântarea pelerinilor și începutul pelerinajului.
PROGRAMUL SFINTELOR SLUJBE OCAZIONATE DE HRAMUL MĂNĂSTIRII
- Detalii
Joi, 13 septembrie, ajunul Înălțării Sfintei Cruci:
1700 - Taina Sfântului Maslu
1900 - Vecernia Mare cu Litia în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului
2200 - Priveghere de noapte
Vineri, 14 septembrie, praznicul Înălțării Sfintei Cruci:
800 - Sfințirea mică a apei, Acatistul Sfintei Cruci
900 - Sfânta Liturghie
1800 - Priveghere în cinstea Sfântului Iosif cel Nou, ocrotitorul Mănăstirii și al întregii Țări a Banatului: Vecernia Mare cu Litie, Utrenia, Ceasul 1
Sâmbătă, 15 septembrie, Sf. Iosif cel Nou de la Partoș:
815 - Ceasurile 3, 6, Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou
900 - Sfânta Liturghie și procesiunea cu icoana și moaștele Sfântului Iosif cel Nou
Reînnoim invitația ca toți cei care pot, să participe la Sf Liturghie din 15 septembrie în costume naționale.
Vă așteptăm cu drag la bucuria noastră!
Pelerinajul pe jos - 2018
- Detalii
Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, Sâmbătă, 8 Septembrie 2018, va avea loc tradiționalul Pelerinaj pe jos de la Mănăstirea Timișeni (Șag) la Mănăstirea Partoș. Acest pelerinaj reiterează, în mod simbolic, drumul pe care l-a parcurs, după retragere, Sfântul Mitropolit Iosif în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului.
Programul este următorul: